Toimintaterapia
Lasten toimintaterapiassa toiminnan ja vuorovaikutuksen avulla pyritään edistämään lapsen kehitystä kokonaisvaltaisesti. Lapsella saattaa olla kehityksen viivästymää yhdellä tai useammalla osa-alueella. Vaikeudet ilmenevät arkielämässä esimerkiksi liikkumisen kömpelyytenä sekä silmän ja käden yhteistyön sujumattomuutena, jolloin piirtäminen ei kiinnosta ja pukeminen on työlästä. Leikkiminen ja ryhmässä toimiminen ikäistensä lasten kanssa on haastavaa. Toistuvat negatiiviset kokemukset saattavat heikentää lapsen itsetunnon kehitystä ja käsitystä itsestä aktiivisena toimijana.
Kun on herännyt huoli lapsen kehityksestä, kannattaa ottaa yhteys neuvolaan tai kouluterveydenhoitajaan, jotka ohjaavat lapsen tarvittaessa toimintaterapia-arviointiin. Arvioinnin perusteella lapsi voi saada lähetteen toimintaterapiakuntoutukseen.
Saatuaan maksusitoumuksen tai Kela:n kuntoutuspäätöksen terapiaan, vanhemmat ottavat yhteyttä kuntouttavaan toimintaterapeuttiin. Toimintaterapia-arvioinnin pohjalta yhdessä vanhempien ja lapsen kanssa tehdään terapiasuunnitelma ja nimetään tavoitteet.
Toimintamenetelminä Lasten terapia Palikoissa käytämme mm. keittiötoimintoja, pelejä, kuvallista ilmaisua ja leikkiä. Toimintaterapiassa toiminnan avulla lasta ohjataan harjoittelemaan ja oppimaan uutta. Toimintaterapeutti mahdollistaa, että esim. leikki on sopivan haastavaa ja antaa lapselle onnistumisen kokemuksia.
Toimintaterapiassa leikki on tavoitteellista ja suunnitelmallista. Esimerkiksi kauppaleikissä kehittyvät mm. lapsen sosiaaliset ja kielelliset taidot sekä karkea- että hienomotoriikka. Siinä kehittyy myös oman toiminnan suunnittelu, keskittyminen ja kyky pitkäjänteiseen leikkiin. Jotta lapsi hyötyisi toimintaterapiasta mahdollisimman paljon, on yhteistyö lähiympäristön kanssa ensiarvoisen tärkeää. Tavoitteena on lapsen aktiivinen osallistuminen itselleen merkityksellisiin toimintoihin omien kykyjensä mukaisesti.
Toimintaterapeutti osallistuu tarvittaessa lapsen apuvälineiden käytön arviointiin ja opastamiseen. Mikäli lapsi käyttää puhetta korvaavia ja tukevia kommunikaatiokeinoja ovat ne käytössämme myös toimintaterapiatilanteissa.
Lasten terapia Palikoiden toimintaterapeutit ovat alansa osaajia, jotka kouluttautuvat ja arvioivat työtänsä säännöllisesti unohtamatta yksilöllistä perheen kohtaamista ja heidän asiantuntijuutta lapseensa.